De strijd met Moeder Natuur

Tweede blog

Beste Green Musketeers,

In 2003 was ik een leliebloemen veredelaar. Ik reisde wereldwijd om mijn bloemen te verkopen. Zo kwam ik bij telers die bloemen produceerden. Al die telers gebruikten druppel bevloeiing. Dit zijn slangen die je op de grond legt, die iedere paar seconden een druppel water geven. Dit lijkt heel weinig, maar na 1 dag heeft een druppelaar toch 15 liter water gegeven. Dat betekent dat er enorm veel water per hectare wordt verspild, want een groot deel van dit water verdampt. Het komt niet eens bij de plant terecht.

De Verenigde Naties hebben bekendgemaakt dat in 2025 48 landen te maken krijgen met serieuze watertekorten. In al die landen daalt – veroorzaakt door druppel bevloeiing – de grondwaterstand. Soms wel 2 meter per jaar. Er zijn al 4 landen die geen grondwater meer hebben. In 2003 was het nog niet wereldwijd bekend, maar mijn klanten vertelden wel dat hun putten daalden. Ik schrok zo van deze ontwikkeling, dat ik in 2003 besloot mijn bedrijf te verkopen en een nieuw bedrijf – Groasis – op te richten.

Ik nam me voor het inefficiënte waterverbruik probleem op te lossen. Hieronder zie je een Tijdslijn met alle producten die we hebben ontwikkeld om zo ver te komen als we nu zijn. Het was een lange strijd die we vaak verloren van Moeder Natuur, maar toch nog iets vaker wonnen. En nu kunnen we alle droge, hete, geërodeerde en gedegradeerde plekken, zelfs woestijnen, planten met 90% minder waterverbruik. Dat was een enorme uitdaging, maar het is ons gelukt. Nu willen we met onze uitvindingen de hele wereld herbebossen.

Wil je daaraan meedoen? Bezoek dan www.groasisinvestments.nl en lees of we ook jou kunnen inspireren om Moeder Aarde weer gezond te maken.

Pieter Hoff,
Green Musketeer

P.S.: dit is de lange Tijdslijn die de hele ontwikkeling toont van alle uitvindingen die nodig waren om nu droge, hete, geërodeerde en gedegradeerde gebieden te kunnen planten met 90% minder water verbruik